Резкият скок на цените на природния газ в Европа принуди страните от Европейския съюз

...
Резкият скок на цените на природния газ в Европа принуди страните от Европейския съюз
Коментари Харесай

Енергокризата принуди Европа да се върне към нефта и въглищата

Резкият скок на цените на природния газ в Европа принуди страните от Европейския съюз да се върнат към потреблението на нефт и въглища, означават редица анализатори.

Цените на синьото гориво в Европа още веднъж порастват. Това се случи, защото горещото време и ниското равнище на реките докара до понижено произвеждане на електрическа енергия от електроцентралите, които не работят на природен газ. Всичко това принуди европейските страни да увеличат търсенето на нефт и въглища.

Според анализите, до началото на войната в Украйна природният газ струваше по-евтино от нефта. Това е обвързвано с обстоятелството, че суровият нефт може елементарно да се транспортира с огромни танкери, до момента в който в същото время природният газ изисква градеж на тръбопроводи и уреди за превръщане във полутечен природен газ. Заедно с това от Международната организация по енергетика заявиха, че търсенето на газ в света през годината ще се свие с 0,5%, и няма да расте в идващите три години. Освен това, рекордно високите цени на газа пречат на Европа да се откаже от потреблението на нефт и въглища, и даже освен това, ще наложи противоположен завой точно към тези ресурси.

От МАЕ предвиждат, чи съгласно резултатите от 2022 година най-вече ще нарасне международното ползване на въглища и, е допустимо, този индикатор да бъде още по-висок през идната година. При това страните от Евросъюза, които по-рано призоваваха за понижаване на потреблението на въглища, сами в този момент интензивно ги използват и усилват потреблението.

На 25 август агенция Reuters, като се позоваваше на документ от министерството на стопанската система и отбраната на климата на Германия, заяви, че държавното управление на страната е обезпокоено от вероятни усложнения с доставките на въглища за електроцентралите и нефт в северо-източните райони на страната.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР